dec
Wat horen we in het nieuwe Regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruit zien naar de toekomst’
Het regeerakkoord wordt besproken in de Tweede Kamer. Het startschot voor Rutte IV is gegeven. Hier en daar zal er zeker nog geschaafd worden, door inzet van de oppositie, maar de grote lijnen zijn helder: veel geld voor de grotere issues als klimaat, energie, wonen en onderwijs. Zorg, al jaren de grootste uitgavenpost van de overheid, lijkt op termijn een stapje terug te moeten doen. We hebben gekeken waar de aanknopingspunten voor de circa 1,5 miljoen slechthorenden en ons als hoorzorgsector liggen en deze op een rijtje gezet:
Preventie is een belangrijke pijler in de zorgparagraaf, vooral ook om latere zorgkosten te vermijden: “We willen meer aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan. Kinderen die ongezond opgroeien staan veelal op een achterstand. Vermijdbare gezondheidsverschillen pakken we daarom aan. We zetten de doelen van het Preventieakkoord door, met als doel een gezonde generatie in 2040 met een focus op de jeugd door sport, voeding en bewegen. Dit vraagt een brede aanpak, met stimulering van gezonde keuzes en ontmoedigen van ongezonde keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken. “
Wat ontbreekt in deze paragraaf is de preventie in het kader van geluid en slechthorendheid. De WHO heeft daar belangwekkende adviezen over gegeven in haar World Report on Hearing van 3 maart jl. World Report on Hearing (who.int) WHO dringt er bij fabrikanten op aan om deze apparaten te voorzien van specifieke software. Die moet verhinderen dat mensen te lang naar luide muziek luisteren. De WHO is nu bezig met het ontwikkelen van regelgeving voor verschillende locaties, zoals restaurants, bars en concertzalen. Wij zullen als NVAB, met onze partners, moeten blijven pleiten voor aandacht voor preventie t.a.v. geluid.
Meedoen en arbeidsmarkt
Overigens heeft men wel aandacht voor audiovisuele beperking: de NPO krijgt middelen om programma’s beter toegankelijk te maken. Irma krijgt navolging! Ook het VN-verdrag dat overheden aan moet sporen mensen met een handicap op alle manieren mee te laten doen. “Mensen met een beperking hebben een ongekend potentieel voor de samenleving en hebben daarbij soms praktische ondersteuning nodig. We … gaan door met de goede initiatieven uit het programma Onbeperkt Meedoen.”
Een goede zaak natuurlijk: We zien steeds meer mensen met een bepaalde mate van slechthorendheid. Ook in de potentiele beroepsbevolking hebben we het dan al over circa 500.000 mensen, die als gevolg van een gehoorbeperking hinder ondervinden bij hun werk. Dat vergt dat we ook in het kader van toeleiding, re-integratie eerste en tweede spoor de juiste voorzieningen en middelen kunnen inzetten om dit mogelijk te maken. Hen in volwaardige positie te laten behouden is van groot belang: voor werknemers en werkgevers en uiteraard ook voor de arbeidsmarkt en sociale zekerheid als geheel.
De zorg-paragraaf gaat vast en zeker nog nadere uitwerking krijgen. Men heeft het over het zgn “ minder-meer”: Dat zal in budgettaire voorzieningen zeker zijn effect krijgen.
- Onder andere door te kijken waar de “inkoopmacht” tot scherpere tarieven kan leiden, zoals eerder ook al bij bepaalde medicijnen is gerealiseerd. ”We vergroten de grip op stijgende zorgkosten van dure genees- en hulpmiddelen en willen dat deze tegen een eerlijke prijs op de markt komen. We zetten in op transparantie in prijsopbouw en -onderhandeling mede door Europese samenwerking”.
- “Passende zorg is de norm. Dat betekent dat zorg bewezen effectief is en we overbehandeling voorkomen. Het betekent ook dat zorg gericht is op gezondheid, functioneren én kwaliteit van leven; dat zorg samen met patiënt en professional tot stand komt en dat zorg op de juiste plek geleverd wordt. Zorg die vaak voorkomt en niet complex is, is voor iedereen dichtbij beschikbaar, terwijl complexe zorg die weinig voorkomt gespecialiseerd is. We stellen toezichthouders en uitvoerders in staat hier adequaat op te sturen. We verbeteren en verbreden de toets op het basispakket op basis van een kader voor passende zorg”.
- En met het oog op de vergrijzing en daarmee gepaard gaande zorgvraag: “Ouderen moeten gezond ouder kunnen worden in hun eigen of passende omgeving. Dat betekent oa inzetten op een scala aan maatregelen in de woonomgeving, maar ook digitale zorg, domotica en valpreventie. Het programma éen tegen eenzaamheid wordt gecontinueerd”.
- Het eigen risico blijft op €385, maar zou slimmer en betaalbaarder moeten worden ingezet. Mensen hoeven het niet in een keer te betalen maar per behandeling totdat het eigen risico op is.
De betaalbaarheid van de zorg blijft een issue: Uiteindelijk willen we met elkaar voorkomen dat mensen omwille van de kosten, geen hulp zoeken. De tekst: We verbeteren en verbreden de toets op het basispakket op basis van een kader voor passende zorg” geeft ook aan dat we als NVAB met alle partners in de sector duidelijk moeten blijven maken hoe belangrijk hoorzorg is, dat die zorg toegankelijk moet blijven voor iedereen, zodat mensen mee kunnen blijven doen.
Bijgaand treft u de link naar het Regeerakkoord. Wellicht ziet u nog andere ontwikkelingen, laat het ons weten.