feb
Tinnitus, voorkomen is beter dan genezen
Er is steeds meer aandacht voor tinnitus. Mensen die last hebben van tinnitus (oorsuizen) ervaren dagelijks een vervelend bijgeluid, soms in dusdanig ernstige mate dat ze daar in hun functioneren enorme last van kunnen hebben. Voorkomen is beter dan genezen, dus alle aandacht die er is voor preventieve maatregelen tegen lawaaischade kunnen we alleen maar toejuichen.
Onderzoek (WHO rapport 2021) laat zien dat het aantal mensen dat gehoorverlies ervaart de komende jaren sterk zal groeien, tot 25% van de bevolking in 2050. Deze voorspelde groei komt niet alleen door de vergrijzing, maar heeft meerdere oorzaken. Het geluid waaraan we ons dagelijks blootstellen, al dan niet met hearables, leidt tot schade waarvan de effecten pas later merkbaar worden. En juist de impact van gehoorverlies, zowel in privé als werk, heeft verstrekkende gevolgen. Opgelopen gehoorschade is over het algemeen niet te herstellen.
Onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot verminderde arbeidsparticipatie, verlies van kwaliteit van leven, vermindering van sociale contacten en versneld intreden van dementieklachten. Investeren in hoorzorg, is dus investeren in meedoen!
World Hearing Day top 50
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 3 maart als jaarlijkse World Hearing Day uitgeroepen. Met een groeiende populatie van mensen met specifieke gehoorklachten wordt aandacht hiervoor steeds belangrijker. Daarom organiseert de NVAB dit jaar de World Hearing Day top 50. Via een speciale actiepagina kunnen deelnemers stemmen op hun favoriete nummer. Dit kan een nummer zijn van een muzikant met tinnitus of gehoorklachten of een nummer zijn over oren en horen. Op 3 maart wordt de allereerste World Hearing Day top 50 bekend gemaakt. Onder de inzenders worden vijftig sets gehoorbescherming verloot. De NVAB hoopt dat deze muzikanten door kunnen gaan met waar ze goed in zijn - muziek maken - en dat iedereen er van kan blijven genieten!