jan
Nieuwe tinnitus-studies UMC Utrecht
De ene tinnitus is de andere niet. De tinnitusonderzoeksgroep van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht werkt daarom aan vier verschillende studies die meer duidelijkheid moeten geven in zogenoemde ‘subtyperingen’ van tinnitus, zodat de behandeling straks zo persoonlijk mogelijk kan worden afgestemd.
Studie 1: Effect van mindfulness
Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) wordt al veel gebruikt als behandelmethode bij tinnitusklachten. Maar ook Mindfulness-training lijkt goede resultaten op te leveren. Bij CGT leer je je reactie aan te passen. Bij mindfulness ga je actief op zoek naar het geluid en accepteer je dat het er is. Andere studies naar mindfulness voor tinnitus laten positieve effecten zien direct na de therapie. Lange termijn effecten zijn nog onbekend. Voor deze studie vullen deelnemers voorafgaand aan de training en vervolgens elke drie maanden een vragenlijst in. De studie is net gestart. In 2022/2023 moeten de resultaten van de studie bekend zijn.
Studie 2: Vragenlijstonderzoek Subtyperingen
Hoeveel mensen in ons land hebben last hebben van tinnitus en in welke mate? Op die vraag moet een brede steekproef onder mensen met tinnitusklachten antwoord geven. Onderzoeker Maaike Rademaker legt uit: “Sommige mensen lijken goed zelf om te kunnen gaan met de klachten, anderen zoeken hulp. We willen ontdekken waar dit aan ligt, bijvoorbeeld de soort tinnitus of bepaalde persoonlijke kenmerken. Door die verschillen in kaart te brengen, kun je de behandeling beter afstemmen.” Zomer 2020 moeten de resultaten van de deze studie bekend zijn.
Lees hier het hele artikel, gepubliceerd op de website van Stichting Hoormij.