feb
Muzikanten met gehoorklachten
Muziek inspireert, prikkelt, ontspant, biedt herinneringen aan bepaalde momenten. Smaken verschillen en ook door de tijd worden nieuwe muziekstijlen ontdekt die intrigeren. Maar wat als iemand minder kan horen en niet meer kan genieten van die ene muzikant? Of als een muzikant zijn of haar vak niet goed meer kan uitoefenen?
Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus. Signalen die ons allen zouden moeten aanzetten om zuiniger op onze oren te zijn.
Accepteren
Milo Driessen, zanger van Goldband, heeft tinnitus. Vooral als het even wat minder gaat vindt hij het lastig om met tinnitus om te gaan. “Als je in een fase terechtkomt waarin je dingen even moeilijker kan accepteren, dan is tinnitus een hele nare aandoening om erbij te hebben”, vertelt hij aan 3voor12. “Overal waar je bent, ga je denken: ik hóór het. Wanneer je met iemand praat. Wanneer je door de Scheveningse duinen loopt. Die piep is uiteindelijk een kwestie van gewenning. Het is geen kwestie van leven of dood, je kan er wel mee dealen. Maar ik heb er sinds een maandje weer meer last van, ik heb het gevoel dat de piep harder is geworden, en daar kun je weer over gaan tobben. Het neemt weer een centralere plek in mijn leven.” Bron: 3voor12
Verzwegen
Stephen Emmer kreeg een ruis in zijn oor waardoor het hem een hele tijd niet lukte om muziek te maken. Als muzikant wist hij toen echt even niet wat hij moest doen en was hij zo wanhopig dat hij zich afvroeg of hij niet beter boswachter moest worden? Of zich om moest scholen tot tuinarchitect? Met aanmoediging van zijn therapeut is hij na een jaar weer begonnen met muziek te maken. Hij begon met muziek arrangeren van zijn oude band en zo pakte hij het langzaam weer op. Jarenlang heeft hij niet aan zijn opdrachtgevers verteld over de tinnitus. Bang dat ze hem zouden laten vallen. Nu heeft Stephen allerlei hulpmiddelen. “Ik heb geen regie over de ruis, maar na jaren proberen begin ik wel een regie te krijgen over de piep. Het gekke is: ik vind dat ik mijn betere werk heb gemaakt nádat ik die kwaal kreeg.” Bron: 3voor12
Focus
Ook muzikant Jett Rebel heeft last van tinnitus en gehoorklachten. “Ik probeer er zo min mogelijk aan te denken”. In het begin had hij vele slapeloze nachten door zijn tinnitus, maar heeft nu weer meer rust. Als er voldoende omgevingsgeluid is, hoort hij zijn tinnitus nauwelijks meer en hij heeft ook geleerd zich er niet meer op te focussen. Hij draag nu consequent gehoorbescherming tijdens het spelen. Bron: Hoorzaken.nl
Voorkomen is beter dan genezen. Door je oren te beschermen kun je langer van muziek blijven genieten. Deze artiesten laten zien welke impact tinnitus en gehoorschade heeft op het dagelijks leven en wat het betekent voor hun vak. De NVAB hoopt dat deze muzikanten door kunnen gaan met waar ze goed in zijn - muziek maken - en dat iedereen er van kan blijven genieten!
World Hearing Day top 50
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 3 maart als jaarlijkse World Hearing Day uitgeroepen. Met een groeiende populatie van mensen met specifieke gehoorklachten wordt aandacht hiervoor steeds belangrijker. Daarom organiseert de NVAB dit jaar de World Hearing Day top 50. Via een speciale actiepagina kunnen deelnemers stemmen op hun favoriete nummer. Dit kan een nummer zijn van een muzikant met tinnitus of gehoorklachten of een nummer zijn over oren en horen.
Op 3 maart wordt de allereerste World Hearing Day top 50 bekend gemaakt. Onder de inzenders worden vijftig sets gehoorbescherming verloot.