jul
Hoortoestellen verkleinen kans op dementie
Nieuw onderzoek laat zien dat hoortoestellen de kans op dementie verkleinen bij leeftijdsgerelateerd gehoorverlies. Zo blijken slechthorenden mét hoortoestellen beter te scoren op tests die het werkgeheugen en aandacht in kaart brengen dan slechthorenden zónder hoortoestellen. Hoortoestellen blijken de hersenen dus gezond te houden zo blijkt uit het nieuwe onderzoek. Het onderzoek van de Universiteit van Exeter and King’s College in Londen is gepresenteerd op het internationale Alzheimer congres dat deze week in Los Angeles plaatsvindt. Aan het onderzoek deden 25.000 vijftig-plussers mee.
Verband tussen gehoorverlies en dementie
Eerder onderzoek liet reeds zien dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor is voor dementie (lees meer). Zelfs een mild gehoorverlies verhoogt de kans op cognitief verval en
dementie op lange termijn. De onderzoeken lieten nog niet helemaal duidelijk zien wat nu precies oorzaak en gevolg is: gaat het gehoor achteruit bij dementie of zorgt slechthorendheid juist voor dementie.
Wel werd reeds vermoed dat hoortoestellen een preventieve werking kunnen hebben op cognitieve achteruitgang en mogelijk ook op dementie. Het nieuwe onderzoek suggereert nu dat het dragen van hoortoestellen het risico op cognitieve achteruitgang en dementie daadwerkelijk kunnen verminderen.
Onderzoek naar effect hoortoestellen op dementie
Het onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Exeter and King’s College in Londen is naar buiten gebracht tijdens het internationale Alzheimercongres in juli 2019 in Los Angeles. Bij het onderzoek zijn maar liefst 25.000 mensen betrokken van 50 jaar en ouder. De resultaten van het onderzoek geven het eerste bewijs dat het dragen van hoortoestellen de hersenen gezond houden en de kans op dementie daarmee verkleinen.
Bron: www.HOorzaken.nl