dec
Een wet voor toegankelijkheid zou overbodig moeten zijn | Hoordetail 4-2024
De optie om audiodescriptie in te schakelen op televisie en de inzet van gebarentolken zoals Irma bij persconferenties, tonen vooruitgang in toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Nederland liep echter achter op andere landen, ondanks de groeiende groep mensen met gehoorproblemen. Volgens de WHO zal in 2050 een kwart van de bevolking een hoorprobleem hebben. Dat benadrukt het belang van inclusieve communicatie, zowel in openbare ruimtes als werkplekken.
Situaties waarin patiënten in ziekenhuizen oproepen missen of medewerkers in een distributiecentrum een heftruck niet horen, tonen de noodzaak aan. Kleine maatregelen maken een groot verschil voor de 2 miljoen Nederlanders met gehoorproblemen. Het College voor de Rechten van de Mens bewaakt de naleving van het VN-verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling. Maar vergroten wetten toegankelijkheid voor mensen met een hoorprobleem, of zijn andere inspanningen minsten zo belangrijk?
In deze editie van 'Wat vindt...' reageren Wendelina Timmerman (Oprichter en Hooridee power en perspectief bij gehoorverlies), Andrea Berkelder (Adviseur Werkplekoplossingen bij Adviesbureau PlanPlan), Casper van der Velde (Directeur bij Berengroep) en Per Gisolf (CEO bij Hoorexpert) op de volgende stelling: “een wet voor toegankelijkheid zou overbodig moeten zijn”.