nov
Column Meindert Stolk: Preventie Loont.... Ook wanneer het om je gehoor gaat!
In vrijwel alle discussies en debatten over de zorg, wordt er steeds meer aandacht geschonken aan het belang van preventie. Een gezonde leefstijl draagt er aan bij dat mensen langer gezond blijven en een hogere levenskwaliteit ervaren. Bovendien leidt het er ook toe dat veel zorgkosten voorkomen of in elk geval uitgesteld kunnen worden.
Onder regie van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de totstandkoming van het Nationaal Preventie Akkoord. Tientallen organisaties zijn daarbij uitgenodigd om te overleggen en afspraken te maken om een gezondere leefstijl te bevorderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om gezondere voeding (minder suiker, zout en vet), meer bewegen, het ontmoedigen van roken en het tegengaan van problematisch alcoholgebruik. Eigenlijk voor de hand liggende thema’s wanneer je zuinig wilt zijn op je gezondheid.
Dat Nationale Preventie Akkoord is inmiddels uitgewerkt in verschillende deelakkoorden, waarbij zowel het bedrijfsleven als gezondheidsfondsen en consumentenorganisaties betrokken zijn. Afgelopen week maakte de staatssecretaris bekend dat hij forse budgetten beschikbaar stelt om die deelakkoorden uit te voeren. Zo wordt er bijvoorbeeld 8 miljoen euro extra uitgetrokken om het roken te ontmoedigen en is er bijna 10 miljoen euro beschikbaar voor projecten om overgewicht tegen te gaan. Bij alle projecten wordt er extra veel aandacht besteed aan projecten gericht op jongeren.
Het besef groeit dat belangrijk is om zuinig te zijn op je gezondheid en daar al jong mee te beginnen. Binnen de audicienbranche weten we dat dat ook geldt voor je gehoor. Zuinig zijn op je gehoor, kan forse en vervelende problemen voorkomen.
Als professionals in de hoorzorg zouden we prima kunnen aansluiten bij de projecten en initiatieven die nu worden ontwikkeld. Een kwart van de middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs maakt in 2020 gebruik van ondersteuning van het project Gezonde School. Daarbij wordt voorlichting gegeven over gezonde voeding en het gebruik van alcohol. De hoorzorg zou daar prima bij kunnen aansluiten met voorlichting over het gebruik van ‘oortjes’ en de gevolgen van te harde muziek.
Daarnaast gaan middelbare beroepsopleidingen tijdens hun lessen Vitaal Burgerschap gebruik maken van Test Je Leefstijl. Daarbij zou ook aandacht besteed kunnen worden aan het bezoeken van festivals en concerten en het belang om gehoorbeschermers te gebruiken.
Als brancheorganisatie zoeken we voortdurend aansluiting van dit soort initiatieven en organiseren we activiteiten om ook politici en beleidsmakers te wijzen op het belang van preventie. Maar audicienbedrijven kunnen ook zelf lokaal aan de slag. Via de Vereniging Nederlandse Gemeenten worden gemeenten gestimuleerd om ook lokale afspraken te maken. Audicienbedrijven kunnen daarbij aanhaken, bij- voorbeeld door het geven van voorlichting op scholen.
Maar uiteraard gaat het niet alleen om jongeren. Het gaat ook om voorlichting dat goede hoorzorg bijdraagt aan de kwaliteit van leven wanneer er sprake is van gehoorverlies bij het ouder worden. Want goede hoorzorg draagt bij aan het tegengaan of vertragen van verschillende andere aandoeningen en negatieve effecten.
Op initiatief van de Nationale Hoorstichting startte er enkele jaren geleden een campagne “Je hebt maar één paar oren, wees er zuinig op”. Zeker nu preventie zo’n actueel thema is, zou het volgens mij een heel goed idee zijn om gezamenlijk die campagne weer op te pakken.
Meindert Stolk,
Voorzitter NVAB