jul
Advies voor dovemansoren?
Wat is dat toch in Nederland? Als we een ingewikkeld vraagstuk hebben, waarbij meerdere belangen spelen en we niet precies weten hoe we daar uit kunnen komen, vragen we advies aan een commissie. Soms ook krijgen we een ongevraagd advies. En dan begint het….
Wanneer een advies ons niet bevalt, slaan we het liever in de wind dan er goed naar te luisteren. Dat gebeurt ook met het advies van de Gezondheidsraad over geluidsnormen bij evenementen. Het simpele advies luidt om de knop iets zachter te draaien, wat geheel in lijn is met de Wereldgezondheidsorganisatie. En dat is toch niet de minste.
De staatssecretaris van VWS, die gaat over preventie, vindt dat ingewikkeld en legt het op tafel bij de horeca en de evenementensector. Deze sectoren kunnen die knop best lager draaien, dat zien we ook in de landen om ons heen. Maar zo lang het niet MOET van de wetgever laten zij het geluid liever flink uit de boxen schallen. Immers dan lijkt de klant zich meer te vermaken en meer consumpties te nuttigen. Dus worden er vrijblijvende intenties getoond, waar de staatssecretaris ook nog eens genoegen mee lijkt te nemen. Een staatssecretaris van goede intenties, die zich misschien niet helemaal realiseert wat de consequenties kunnen zijn.
Op datzelfde ministerie - maar dan bij een andere directie - voeren wij met een groot aantal partijen verwoed overleg over de hoorzorg van de toekomst. Het ministerie houdt het liefst de hand op de knip. Jaarlijks zien we het aantal mensen met gehoorverlies met zo’n 30.000 tot 40.000 mensen groeien en dat zijn niet meer enkel je oude oom of tante. Nee, ook jongeren melden zich met specifieke klachten; het oorsuizen en tinnitus komt in verschillende mate voor en is op zijn minst vervelend. Het kan op sommige momenten zeer vermoeiend zijn. Nu al zijn er zo’n twee miljoen mensen met tinnitusklachten.
De verwachting die de Wereldgezondheidsorganisatie ons voorspiegelt is dat in 2050 een kwart van de Nederlandse bevolking enige mate van gehoorverlies heeft. Gehoorverlies heeft een enorme impact op iemands leven; in communicatie, in genieten van muziek, in sociale contacten, in vermoeidheid, in werk en ga zo maar door. Als je jong bent onderschat je mogelijk de consequenties, maar met het klimmen der jaren ondervind je de gevolgen. Met preventie en goede afspraken zouden we alles op alles moeten zetten om de voorspelling van de Wereldgezondheidsorganisatie niet uit te laten komen. Daar denkt deze staatssecretaris blijkbaar anders over.
Natuurlijk stellen evenementen en horeca ondernemers dat zij zeker niet de enige veroorzakers zijn van eventuele gehoorschade… en dat is ook zo. Onze verslaving aan andere media kanalen die we willen ontvangen met onze oordoppen of koptelefoons hebben daar ook een flink aandeel in. Maar enkel wijzen naar andere veroorzakers betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen.
Samen verantwoordelijkheid nemen is dan ook het devies. Daar horen allerlei zaken bij, zoals goede voorlichting en vrijwilligheid. Alleen gaan we het daar niet mee redden. Dat blijkt uit allerlei berichtgeving het afgelopen jaar. Van artiesten die zelf aangeven dat het te hard gaat en gehoorschade hebben opgelopen, tot concerten die veel te hard gingen zoals in de ZiggoDome. En ook recent nog een concert van Rammstein dat ontheffing kreeg en door heel Groningen denderde.
Dus staatssecretaris neem uw verantwoordelijkheid en stel een norm: een schrikbeeld waarin 25% van de mensen elkaar niet goed meer kan verstaan, dat moeten we toch willen voorkomen!
Ik wens iedereen een goede zomer en ga je naar een festival … luister veilig!
Carmen de Jonge