December de maand van… samenzijn, samen horen

De NVAB is in aanloop naar de feestdagen een campagne gestart om het sociale aspect, het samen zijn én samen horen, onder de aandacht te brengen. Met de feestdagen voor de deur - een periode van warmte, samenzijn en waardevolle gesprekken met familie en vrienden - kan gehoorverlies ongemerkt een barrière vormen, die het lastig maakt om volop deel te nemen aan gesprekken en verbinding te voelen met anderen. Met deze campagne dragen we bij aan de bewustwording van de effecten die slechthorendheid met zich meebrengt.

December is de maand van het horen: als je niet goed kunt horen, mis je veel in deze maand. Er zijn veel sociale gelegenheden zoals het vieren van Sinterklaas, kerstborrels en -diners, en mensen gaan samen op pad. Het is een tijd waarin we genieten van het delen van verhalen, gedichten, luisteren, lachen en elkaar écht horen. Samen zijn in deze periode én het ‘goed mee kunnen doen’ is dus belangrijk. Voor iemand met een goed gehoor is dit vaak al een uitdaging, laat staan voor iemand met gehoorverlies!

“Door ons bewust te zijn van gehoorverlies en de impact die dit kan hebben op sociale momenten, kunnen we beter inspelen op elkaars behoeften. Laten we deze feestdagen niet alleen vieren, maar ook écht luisteren en verbinden”, aldus Carmen de Jonge, voorzitter NVAB.

>> Nieuwsbericht: start feestdagencampagne

>> Nieuwsbericht (pdf)

Tips, gedichten en earopeners

Deze maand stellen we samen met ervaringsdeskundigen, hun eventuele partners en professionals bewustwording centraal. Via LinkedIn delen we tips, gedichten  en earopeners die gaan verder dan 'zorg dat je hoortoestel is opgeladen'. Doe je ook mee? Like en repost deze posts op LinkedIn.

>> Volg de NVAB op LinkedIn en check de reacties

Tips om je oren gezond te houden


 

Eenzaamheid

We vragen jouw aandacht voor als je tijdens de surpriseavond thuis of met een club vrienden, aan de kerstborrel op je werk, of kerstdiner met de hele familie een beetje oog en vooral ook oor kunt hebben voor elkaar. Met zo'n 1,7 mln mensen die enige mate van gehoorverlies hebben, is er immers een dikke kans dat dat iemand is, die jij kent. Daar sta je misschien wat te weinig bij stil.

"Wat zeg je?"

Het lijkt een taboe en voor iemand die net wat minder hoort, vergaat de lust om telkens maar weer "Wat zeg je?" te moeten vragen. Sterker we zien in de praktijk dat het voor mensen met gehoorverlies extra veel energie kost om in drukke ruimtes een gesprek goed te kunnen volgen. Helaas zien we dan ook dat, als daar geen aandacht voor is, mensen maar niet meer naar dat verjaardagsfeestje gaan en ook de drukte van het kerstdiner maar liever aan zich voorbij zien gaan. En zo ontstaat er heel langzaam maar zeker een stukje eenzaamheid, alleen omdat je geen zin hebt in het rumoer om je heen, en niet echt deelneemt aan het gesprek. En dat gaat weer om meer mensen dan je denkt. Mensen die zich terugtrekken uit het maatschappelijke leven. Onderzoek van Motivaction International eerder dit jaar wees op zo'n 500.000 mensen!

Laten we voorkomen, dat het zover komt: Het is een kleine moeite om aan elkaar te vragen, wat nodig is. En trouwens ook voor wie (van zich zelf denkt dat ie) goed hoort.... luisteren naar elkaar, dat vergt echte aandacht en leidt tot de mooiste gesprekken.

Decembermaand, de maand van samenzijn en samen horen!
 

Hoe herken je iemand die slechthorend is?

Goede communicatie begint bij herkenning van de dove of slechthorende persoon.
Maar hoe herken je iemand die slechthorend is?

De Stichting Plots- en Laatdoven en geeft een aantal tips waaraan je iemand die slechthorend is kunt herkennen:

  • Iemand die niet deelneemt aan het gesprek en niet direct meelacht als anderen lachen om een leuke opmerking
  • Iemand die zich terugtrekt of steeds minder vaak naar een gezellig samenzijn komt
  • Iemand die vaak vraagt: ”Wat zeg je?”
  • Iemand die het tv volume steeds luider zet
  • Iemand die niet reageert als je iets aan hem/haar vraagt
  • Iemand die vaker “een verkeerd antwoord" geeft op een eenvoudige vraag
  • Aan zijn of haar hoortoestel (dus liever niet klein en discreet)
  • Aan een speldje met het limited hearing symbool
  • Iemand die veel praat en zo het gesprek probeert te beheersen

De Stichting Plots- en Laatdoven geeft een folder uit met 10 tips om te communiceren met (plots)doven en slechthorenden. Klik hier om deze te bestellen. 

Een gezond gehoor

Hoe goed hoor jij?

Een gezond gehoor is belangrijk om gezond en plezierig ouder te worden. Om te kunnen blijven genieten van muziek. Het draagt bij aan sociale relaties, heeft een positieve invloed op het welzijn en de hersenen en heeft impact op kansen op de arbeidsmarkt.

Weet jij of je gehoor nog gezond is? Neem een paar minuten de tijd om je eigen gehoor eens te testen. Of doe het samen, met vrienden, (groot)ouders, kinderen! Kies wel een rustige plek.

De online Oorcheck is goedgekeurd door VeiligheidNL Leiden University Medical Center en Amsterdam UMC.

Succes!

Gehoorverlies bij kinderen en jongeren beter in kaart brengen

De Gezondheidsraad adviseert om gehoorverlies door lawaaischade tussen de 5 en 18 jaar beter in kaart te brengen. Het is een belangrijk gezondheidsprobleem, omdat het onomkeerbaar is en veel impact kan hebben op het leven van kinderen en jongeren. Er zijn echter ook onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de exacte omvang en de ontwikkeling van gehoorverlies in die leeftijdsgroep. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies (pdf) aan het ministerie van VWS.’

Op zoek naar het juiste hoortoestel?